Forretningsjus og interessenter
Det er svært mange ulike interessenter knyttet til forretningsjus. Eksempelvis gjelder dette ansatte, investorer, kreditorer og leverandører. Advokatfirmaet Nicolaisen bistår og har bistått alle typer interessentgrupper innenfor forretningsjus.
Forretningsjus i forbindelse med fisjon/fusjon
Ved sammenslåing (fusjon) eller oppdeling (fisjon) av aksjeselskaper oppstår det ofte behov for bistand. Det er relativt omfattende regler knyttet til hvordan fusjoner og fisjoner skal gjennomføres og det er oftest hensiktsmessig å innhente ekspertise knyttet til forretningsjus og slike transaksjoner. Eksempelvis vil det normalt i en fusjon være behov for å foreta en selskapsgjennomgang (due dilligence) fra både overdragende og overtakende foretak, slik at eksempelvis bytteforholdet mellom partene blir korrekt. Det er heller ikke sjelden at partene etter selskapsgjennomgangen finner at det ikke er grunnlag for å gå videre med sammenslåingen eller oppdelingen. Vi bistår med forretningsjus i forbindelse med både fisjoner og fusjoner, herunder knyttet til selskapsgjennomgang.
Forretningsjus i forbindelse med oppløsning og avvikling
Videre har Advokatfirmaet Nicolaisen god kompetanse på forretningsjus knyttet til oppløsning/avvikling av virksomhet, blant annet gjennom å påta seg verv som styreleder/styremedlem i avviklingsstyrer.
Avvikling av selskap må gjennomføres etter forretningsjus med egne prosessuelle bestemmelser i selskapsloven og aksjeloven.
Etter at det er besluttet at et selskap skal avvikles går selskapet over i en såkalt "avviklingsfase". Selskapets virksomhet endres da fra mer eller mindre normal drift, til en type drift hvor fokus i all hovedsak er avvikling innen relativt kort tid.
Hvilket organ som forestår avviklingen avhenger av selskapsformen, men i all hovedsak er det enten selskapsmøtet (tilsvarende styremøte) eller avviklingsstyret. Ved avvikling av et aksjeselskap eller allmennaksjeselskap er det selskapets generalforsamling som velger avviklingsstyret.
Et vesentlig hensyn som skal ivaretas ved avviklingen av et selskap er forpliktelsene til selskapets kreditorer. Som følge av gjeldende forretningsjus er det lovfestede plikter i selskapsloven og aksjelovgivningen som har til formål å ivareta kreditorenes interesser. Spesielt kan det være verdt å merke seg at et selskap ikke kan foreta økonomiske utdelinger til deltakerne før kreditorene har fått dekket sine krav.
Forretningsjus i forbindelse med hvilket ansvar man fortsatt kan inneha ovenfor kreditorene etter en avvikling, avhenger av hvilken selskapsform det avviklede selskap har hatt.
Likevel så hefter også aksjeeiere i aksje- og allmennaksjeselskap solidarisk for forpliktelser ovenfor kreditorer som ikke er innfridd ved tidspunktet for avvikling/oppløsning, men man kan ikke hefte for mer enn den verdi man har mottatt i forbindelse med avviklingen.
Har du behov for bistand med forretningsjus i forbindelse med avvikling av et selskap, eller rådgivning med hensyn til om avvikling er den beste løsningen for deg, ta kontakt med Advokatfirmaet Nicolaisen.
Forretningsjus i forholdet til konkurranseretten
Konkurranseretten må hensyntas i forhold til de rene selskapsrettslige problemstillingene da konkurranseretten kan begrense friheten som selskapene har til å sikre profitt der dette kan skade den frie konkurransen i markedet. Eksempel på ulovlige konkurransebegrensninger er avtaler mellom foretak som har til hensikt å begrense konkurransen og større fusjoner/oppkjøp av foretak i den hensikt å begrense konkurransen på en måte som vil være i strid med konkurranserettslovgivningen. Før slike avtaler inngås bør det brukes juridisk kompetanse innenfor forretningsjus, for å avklare om avtalen kan stride mot konkurranserettslige regler.
Har du behov for bistand knyttet til forretningsjus og selskapsrett, kan vi bistå med dette. Vi har flere advokater med forretningsjus som spesialområde, tilgjengelige i Lillestrøm, Nittedal, Lørenskog, Strømmen, Gjerdrum, Jessheim, Eidsvoll, Råholt eller andre steder på Romerike og i Oslo.