Vår avdeling for arbeidsrett har tett kontakt med vår forvaltningsrettslige gruppe, som omfatter en egen NAV-gruppe. En arbeidsrett advokat sikrer oppfølging også i etterkant av avsluttet arbeidsforhold og under sykemelding.
To typer – den individuelle og den kollektive arbeidsretten
Arbeidsrett kan tematisk inndeles i to; den individuelle og den kollektiv arbeidsretten. Individuell arbeidsrett tar for seg regulering av forholdet mellom arbeidsgiver og den enkelte arbeidstaker. Kollektiv arbeidsrett omhandler regler om tariffavtaler og arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene.
Den individuelle arbeidsretten
Den individuelle arbeidsretten omhandler etablering av arbeidsforhold, arbeidsvederlag, arbeidsgivers styringsrett, regler for arbeidstid, lønn, permisjon og ferie, omorganisering, permitteringer, oppsigelser og avskjed, fortrinnsrett til ny ansettelse, rettigheter ved overdragelse av virksomhet, velferdsgoder og vern mot diskriminering.
En individuell arbeidsavtale skaper grunnlaget for rettslige forhold mellom arbeidstaker og arbeidsgiver. Dette forholdet innen arbeidsrett reguleres også i stor grad av ulike lover som gir føringer for ulike arbeids- og ansettelsesvilkår.
Arbeidsrett og løsning av tvister
Tvister rundt arbeidsrett og individuelle arbeidsavtaler behandles av de vanlige domstolene. Når det gjelder enkelte type tvister innfor arbeidsrett, kan en enklere prosess for løsning av tvister benyttes – ved at arbeidstaker eller arbeidsgiver bringer saken inn for tvisteløsningsnemnda. Her behandles blant annet arbeidsrett og tvister som:
- fortrinnsrett til utvidet stilling for deltids-ansatte
- deltids-ansattes rett til stilling som tilsvarer faktiske arbeidstider
- reduserte arbeidstider
- utdanningspermisjoner
- permisjoner i forbindelse med fødsel
- andre permisjoner etter arbeidsmiljøloven, kapittel 12
- fleksible arbeidstider
- fritak fra nattarbeid, overtidsarbeid og merarbeid
- fortrolige og private opplysninger
Arbeidsrett og tariffavtaler
Tariffavtaler vil i stor grad kunne ha innvirkning på de enkelte arbeidsforhold. Dette gjennom å gi føringer for innholdet i individuelle arbeidsavtaler, samt at flere av bestemmelsene i lovene på dette punktet ikke må være gjeldende, ved tariffavtale.
Tariffnemnda kan – etter eventuelle krav fra en arbeidstaker- eller arbeidsgiverorganisasjon – fastsette at lønns- og arbeidsvilkår som er landet gjennom en tariffavtale også skal gjelde for alle arbeidstakere som utfører arbeid av den art som omfattes i avtalen.
Kontakt oss angående arbeidsrett advokat
Den kollektive arbeidsretten
Den kollektive arbeidsretten tar for seg reglene om både inngåelse og opphør av tariffavtaler, fredsplikten i tariffperioden og tvisteløsnings-systemet. Dette området av arbeidsrett innbefatter også kunnskapen om arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner, organisasjonsstruktur og samspill mellom de ulike partene i arbeidslivet.
Kollektiv arbeidsrett skiller mellom rettstvister og interessetvister. Førstnevnte handler om eksistens, gyldighet og fortolkning av inngåtte tariffavtaler. Interessetvister på dette området av arbeidsrett omhandler innholdet i en eventuell revidert eller ny tariffavtale.
Tvister og løsninger
Arbeidstvistloven regulerer arbeidsrett og tviste-løsninger mellom parter i privat og kommunal sektor. Arbeidstvistloven har regler om de ulike tariffavtalenes form og innhold, samt gir adgang til å benytte arbeidskamp. Tjenestetvistloven regulerer arbeidsrett når det gjelder forhandlings-retten og behandlingen av rettstvister og interessetvister innenfor statlig sektor. Begge de to lovene innehar regler om mekling hos Riksmekleren, samt behandling av rettstvister i Arbeidsretten.
Riksmekleren
Riksmekleren har en viktig rolle innen arbeidsrett – som mekler i interessetvister mellom de ulike partene i arbeidslivet, vedrørende inngåelse av nye eller reviderte tariffavtaler.
Rikslønnsnemnda
Rikslønnsnemnda er fast voldgiftsnemnd innen arbeidsrett, og oppnevnes med hjemmel i lønnsnemndloven. Ved frivillig eller tvungen lønnsnemnd vil den endelige avgjørelsen i tvisten overlates til nemnda. Den endelige kjennelsen får da virkning som tariffavtale.
Tariffnemnda
Tariffnemnda har en annen viktig rolle innen arbeidsrett – og kan etter krav fra en arbeidstaker- eller arbeidsgiverorganisasjon fastsette at lønns- og arbeidsvilkår som følger av tariffavtaler skal gjelde for alle arbeidstakerne som utfører arbeid av den type som omfattes av avtalen.
Kontakt oss angående arbeidsrett advokat