Foreldreansvar innebærer at barnet har krav på omsorg og omtanke. De med foreldreansvar plikter å ta avgjørelser på barnets vegne og i barnets interesse, sørge for et sted å bo, mat, klær og at barnet får en utdannelse som er tilpasset evne og behov jf. bl. § 30. Plikten til å ta avgjørelser for barnet må skje innenfor rammene av barnets medbestemmelsesrett og selvråderett jf. bl. §§ 31 og 33. Barns ønsker er svært viktige, og de skal høres i saker som vedrører dem selv, og da særlig i en foreldretvist.
Foreldre som er gifte har foreldreansvaret sammen. Dette endrer seg ikke ved separasjon eller skilsmisse, men kan endres ved avtale. Dersom man forholder seg passiv og ikke avtaler noe, vil foreldrene fortsatt dele foreldreansvaret jf. bl. § 34 (2). Når man har foreldreansvar sammen innebærer dette at avgjørelser om barnet skal fattes i fellesskap.
Hvem som har foreldreansvar og hvor felles barn skal bo er to forskjellige spørsmål som må holdes adskilt. Det er stort sett helt uproblematisk at foreldrene deler foreldreansvaret, men at barnet bor fast hos den ene.
Hvor skal barnet bo?
Spørsmålet om hvor felles barn skal bo fast er underlagt avtalefrihet, og foreldrene kan og bør bli enige om en løsning som passer best for deres situasjon jf. bl. § 36 (1). Hva som er den beste løsningen for barna er et tema for mye politisk debatt, men vi tror at de beste løsningene finnes i fellesskap hvor alle får si sin mening og ytret sine ønsker og bekymringer. I tillegg er det er mange praktiske ting å ta hensyn til, blant annet bosted, skolekrets, jobbmarked og økonomi – som må harmoniseres med partenes ønsker.
Barn har rett til å få si sin mening i saker som angår dem, og det skal legges vekt på disse. Barn som er syv år og yngre barn – og som er i stand til å danne egne synspunkter – skal få informasjon og anledning til å si sin mening om hvem som har foreldreansvar, hvor de skal bo fast og omfanget av samværsretten. Etter barnet er fylt 12 skal det legges stor vekt på hva barnet mener jf. bl. § 31.
Dersom foreldrene ikke blir enige, må domstolen avgjøre hvor felles barn skal bo fast. Utgangspunktet her er at domstolene kan avgjøre at barnet skal bo hos en forelder fast, men kan i særlige tilfeller avgjøre at barnet skal bo fast hos begge jf. bl. § 31 (2). Domstolene skal legge sin vurdering på hva som er «det beste for barnet» jf. bl. § 48, som er i tråd med de internasjonale menneskerettighetene. Dette vil alltid være en konkret vurdering hvor alle tilfeller må behandles separat.