Relaterte artikler innen Arv og skifte arv - hva bør man tenke på når man skal opprette testament?
arv - hva bør man tenke på når man skal opprette testament?
Hva er en fremtidsfullmakt?
En fremtidsfullmakt er "en fullmakt til én eller flere personer om å representere fullmaktsgiveren etter at fullmaktsgiveren på grunn av sinnslidelse, herunder demens, eller alvorlig svekket helbred ikke lenger er i stand til å ivareta sine interesser innen de områdene som omfattes av fullmakten"jf. vergemålsloven § 78.
Med andre ord er en fremtidsfullmakt en avtale om å overføre rettslig ansvar innenfor en viss økonomisk og/eller personlig anliggende – fra person A til person B når A ikke lenger er i stand til å ivareta sine interesser grunnet svekket sinnstilstand. Fullmaktsgiveren står fritt til å begrense fullmaktens innhold jf. § 83.Hvem kan gi fremtidsfullmakt?
Alle personer over 18 år og som "har evne til å forstå fullmaktens betydning" kan gi fremtidsfullmakt. Den som blir fullmektig må være over 18 år og ikke være satt under vergemål jf. vergemålsloven § 78. Det er ingen krav til at det må være et familiemedlem som er fullmektig, selv om dette ofte er tilfelle. Det kan også godt være en advokat, dersom det er ønskelig. Fullmakt må gis frivillig.
Når inntrer avtalen?
Fullmakten trer i kraft når fullmaktsgiveren er i en slik tilstand at denne ikke lenger kan ivareta sine interesser. Frem til den tid forvalter fullmaktsgiver sine affærer selv, jf. vergemålsloven § 83.
Fordelen med fremtidsfullmakt
Som pårørende kan det være svært vanskelig å foreslå en fremtidsfullmakt. Personer som er tilstrekkelig svekket vil ofte settes under vergemål. Fordelen med fremtidsfullmakter er at man unngår at en person blir satt under vergemål med tvang og de rettslige prosessene det innebærer – som kan være svært belastende og forvirrende både for den det gjelder og for de pårørende.
Før man rekker å få satt noen under vergemål, kan også vedkommende ha hatt tid til å forvalte sine økonomiske midler eller ta rettslige avgjørelser om arv, kjøp og salg på en ugunstig måte. En fremtidsfullmakt innebærer at fullmaktsgiveren kan bevisstgjøres sine ønsker og muligheter til å påvirke håndteringen av sine interesser i fremtiden.
Ved opprettelse av en fullmakt må en følge en viss rettslig prosedyre og forholde seg til regler om formkrav og vitnehabilitet. I tillegg er det viktig å formulere en fremtidsfullmakt, slik at det fremgår tydelig hva fullmaktsgiver ønsker og at det ikke oppstår tvil i ettertid.
Med lang erfaring og høy juridisk kompetanse kan vi i advokatfirmaet Nicolaisen bistå gjennom hele den rettslige prosessen og svare på de rettslige spørsmålene i tilknytning til en fremtidsfullmakt.