Ektefellene står fritt til å avtale fullstendig særeie.
- Dette er ofte motivert av at man ikke ønsker å dele ens formue ved separasjon og skilsmisse, og medfører nettopp dette.
- Det kan også være motivert av et ønske om å prioritere livsarvingene fremfor gjenlevende ektefelle ved død. Ved fullstendig særeie vil hele arven fordeles med en gang, og det er ikke adgang til å sitte i uskifte.
Ektefellene kan avtale delvis særeie
- I tilfeller der kun enkelte verdier er den enes særeie, f.eks. en hytte, et hus eller en båt.
- Dette vil for mange være aktuelt dersom en ønsker å sikre gjenlevende ektefelle muligheten til å bli i ekteparets bolig når det er særkullsbarn. Dersom et hus står som ektefelle A sitt særeie, kan ikke ektefelle B sine særkullsbarn kreve huset. Dersom huset er felleseie, vil ektefelle A risikere å måtte kjøpe ut B sine særkullsbarn, hvilket man ikke alltid har råd til og således tvinges til å flytte.
- Ulempen med ordningen er at dersom ekteskapet oppløses ved skilsmisse, vil ikke ektefelle B ha rett til å dele verdien av huset.
Man kan avtale særeie, helt eller delvis, for kun en bestemt ektefelle om man ønsker det. Det kan avtales at den ene skal ha fullstendig eller delvis særeie, mens den andres midler er felleseie (Jf. Ekteskapsloven § 42 (2). Avtalen kan gjøres tidsbegrenset eller betinges av om ektefellene får barn5. Dette innebærer også adgang til nedtrapping av særeie.
Eksempel 1.
Ektefellene kan avtale fullstendig særeie, men dersom ektefellene forblir gift i over 5 år og får felles barn, vil man ha felleseie.
Eksempel 2.
Ektefellene vil ha fullstendig særeie, men for hvert 5 år som går vil 10% bli felleseie.
Ektefellene kan avtale at skjevdeling ikke skal skje etter el § 59.
Eksempel 3.
Ektefelle A sin arvede hytte som i utgangspunktet kan skjevdeles etter el § 59, skal deles likt ved skilsmisse.
Ønsket om å holde ting utenfor deling ved skilsmisse, kan sette gjenlevende ektefelle i en dårlig situasjon. Derfor er det adgang til å avtale skilsmissesæreie, som innebærer at ektefellene har særeie i livet, men felleseie ved død.
- En slik ordning vil medføre at dersom ekteskapet oppløses ved skilsmisse, vil midlene holdes utenfor deling. Dersom ekteskapet oppløses ved død, vil gjenlevende ektefelle gis rettigheter som felleseie innebærer overfor avdødes arvinger, samt retten til uskifte der vilkårene er tilstede.
- Denne ordningen beskytter ikke gjenlevende ektefelle mot særkullsbarns rett til å motta arv med en gang (Jf. Ekteskapsloven § 42 (3).
Ektefellene kan avtale at gjenlevende ektefelle kan sitte i uskifte med førsteavdødes ektefelles særeie (Jf. Ekteskapsloven § 42 (2)). Dette er et alternativ til skilsmissesæreie. Forskjellen ligger i delingsreglene når uskifteboet skal deles.