Alt du trenger å vite om arveavgift
Arveavgift var tidligere en statlig avgift beregnet som en prosentsats av arvens verdi. Når man mottok arv som gave, arveforskudd eller etter arvelaters død, ble det betalt arveavgift. Denne avgiften ble fjernet i 2014, men usikkerhet rundt en mulig gjeninnføring gjør det viktig å holde seg oppdatert.
Hva skjedde da arveavgift ble fjernet?
Da arveavgift ble avviklet, ble det innført et kontinuitetsprinsipp. Det innebærer at mottaker av arv eller gave overtar arvelaters eller givers skatteposisjoner. Dette kan få betydelige skattemessige konsekvenser ved senere salg av arvede eiendeler.
Et eksempel: Arver du en sekundærbolig som har vært utleid, arver du også arvelaters inngangsverdi. Eventuell verdiøkning siden arvelater kjøpte boligen blir skattepliktig gevinst. I mange tilfeller kan denne gevinsten bli høyere enn det man ville betalt i arveavgift.
Mot slutten av 2013 valgte mange å overføre verdier til arvinger for å unngå fremtidig gevinstskatt. Da var det mer gunstig å betale arveavgift enn potensiell gevinstskatt ved fremtidig salg. Etter at arveavgift ble fjernet, trådte nye skatteregler i kraft, noe som fortsatt påvirker hvordan arvinger beskattes i dag.
Kommer arveavgift tilbake?
Det er stor politisk usikkerhet rundt en mulig gjeninnføring av arveavgift. Flere forslag har vært fremmet, men per i dag er det ikke vedtatt noen ny lov. Skulle arveavgift bli innført på nytt, vil det sannsynligvis komme nye regler for hvordan den beregnes og hvilke verdier den gjelder for.
Hva betyr arveavgift for deg som arving?
Reglene rundt arveavgift og skatt på arv er kompliserte. Mange arvinger står i dag overfor store spørsmål rundt hva som faktisk skjer med formuen når den skifter eier. Det er viktig å forstå hvordan arveavgift kan påvirke deg – både økonomisk og juridisk.
Derfor bør du få profesjonell hjelp
Hos vårt advokatfirma har vi lang erfaring med arverett og skatt. Vi kan hjelpe deg med:
-
Rådgivning om arveavgift og skatteregler for arv
-
Arveplanlegging og overføring av eiendeler
-
Utarbeidelse av testament og juridiske dokumenter
-
Vurdering av mulige unntak og fritak fra arveavgift
-
Håndtering av skjemaer og eventuelle tvister
Planlegg i tide for å unngå fremtidige problemer
Det kan være lønnsomt å planlegge arveoppgjøret før en eventuell gjeninnføring av arveavgift. Vi ser allerede at mange velger å overføre verdier til arvinger nå, som forskudd på arv, for å unngå fremtidige kostnader. Dette kan være smart økonomisk – spesielt hvisarveavgift faktisk blir innført igjen.
Kontakt oss for hjelp med arveavgift