Med virkning fra 1. januar 2024 er det gjort endringer i aksjeloven som stiller nye krav til kjønnsbalanse i styrer. Denne endringen kommer som en konsekvens av den generelle utviklingen i krav til diversifisering og mangfold, og som et direkte resultat av at det er et politisk ønske om en raskere utvikling på dette området.
De nye kravene til kjønnsbalanse i styrer representerer et skifte fra forventning til krav. Det er ikke lenger valgfritt om man vil følge opp ønsker eller krav om kjønnsbalanse.
Noe forenklet innebærer lovendringen at aksjeselskapers styrer nå skal ha like mange kvinner som menn.
Per nå gjelder kravene bare for relativt store virksomheter, men det må antas at de samme kravene etter hvert vil bli stilt også til mindre virksomheter.
Selv om det er nytt at det nå foreligger lovpålegg om kjønnsbalanse, er det viktig å forstå at dette ikke bare handler om å oppfylle kvoter. Å ha en balansert kjønnsfordeling i styrer har vist seg å bidra til bedre beslutningstaking og økt innovasjon. Dette er fordi ulike perspektiver og erfaringsbakgrunner bringer forskjellige ideer til bordet, noe som kan være avgjørende for å møte dagens komplekse forretningsutfordringer.
Som bedriftseier lurer du kanskje på hvordan du kan tilpasse deg disse endringene. Det første skrittet er å være oppmerksom på de nye kravene og vurdere sammensetningen av ditt eget styre. Dette kan inkludere å gjennomgå rekrutteringsprosesser for styremedlemmer og implementere tiltak for å fremme mangfold.
For bedriftseiere er det viktig å være informert om de nye kravene til kjønnsbalanse i styrer. Å tilpasse seg disse endringene ikke bare oppfyller lovpålagte krav, men kan også gi bedriften en konkurransefordel. Styrer med medlemmer med ulik bakgrunn gir bedre beslutningstaking og bidrar også til en mer inkluderende bedriftskultur.