Regler for permittering
Permittering der arbeidstakere blir pålagt arbeids-fritak og arbeidsgiver samtidig blir fritatt sin lønnsplikt er en midlertidig ordning. For at en bedrift skal kunne benytte seg av permittering, kreves det en saklig årsak og at det foreligger en forutsetning for at stansen av arbeid er av midlertidig art.
Korona-viruset – og virkningen av pandemien – vil for mange bedrifter innebære at det foreligger en saklig grunn til å gjennomføre permitteringer. Dette vil eksempelvis kunne være ved at det oppstår problemer med å få inn råvarer eller leveranser av varer, tap av kunder eller omsetning som uteblir. Dette vil selvfølgelig kunne skape produksjonsmessige problemer for bedriften.
Vanligvis ved permittering gjelder en 14 dagers varslingsfrist. I spesielle tilfeller – som i akutte situasjoner der uforutsette hendelser oppstår – kan likevel permittering foretas med 2 dagers varsel. Hvilken varslingsfrist som skal benyttes, må således vurderes konkret i hvert enkelt tilfelle.
For å imøtekomme de nyoppståtte behovene for permittering – og samtidig redusere skadevirkningene for både bedrifter og arbeidstakere – har et samlet Storting vedtatt midlertidige endringer i regelverket, knyttet til permittering ved Korona.
Tidsrom for permittering av arbeidstakere
Med virkning fra 1. november 2020 er arbeidsgiveres mulighet til å permittere arbeidstakere – uten å betale lønn – utvidet til 49 uker innenfor en løpende periode på 18 måneder.
Det er også tatt beslutning om en mer automatisert beregningsmåte for perioden for permittering. Mellom 20. mars 2020 til 30. juni 2021 skal perioden for fritak beregnes slik at hvert innsendte meldekort regnes med i perioden på 2 uker, med unntak der det på meldekortet er opplyst om sykdom eller fravær som f.eks. ferie. Den automatiserte måten for beregninger åpner ikke for manuelle justeringer basert på kommunikasjon med arbeidsgiver. Den er automatisert på denne måten for å sikre rask behandlingstid hos NAV.
Arbeidsgiverperiode og utbetalinger ved permittering Korona
Arbeidsgiverperioden med lønnsplikt ved permittering er nå økt fra 2 til 10 dager, med virkning for alle permitteringer som trer i kraft fra 1. september 2020.
Fra og med 1. mars 2021 innføres en lønnsplikt-periode 2. (Regjeringen har foreslått at denne utsettes til 1. juni 2021). Denne lønnsplikt-perioden blir da på 5 dager – og kommer til utbetaling for arbeidstakere som har vært permitterte uten lønn i 30 uker på tidspunktet 1. mars (eventuelt 1. juni).
Det er besluttet at lønnsplikt-periode 2 skal gjelde for 5 løpende kalenderdager (unntaket er lørdag og søndag). Det skal her ikke tas hensyn til utført arbeid, sykdom eller annen form for fravær i løpet av disse dagene. Lønnsplikt-periode 2 beregnes således på en annen måte enn det som gjelder for lønnsplikt-periode 1, ved starten av permitteringen.
Lønnskompensasjonen fra NAV – i forbindelse med permitteringer – opphørte 1. september 2020. Det er således ikke lenger mulig for en arbeidsgiver å søke om refusjon for forskuttert lønnskompensasjon etter 31. august 2020.
Dagpenger ved permittering Korona
En forhøyet sats for dagpenger er forlenget til og med 31. mars 2021. Dagpenger gis normalt med en kompensasjon på 62,4 prosent av grunnlaget opp til 6G. Siden 20. mars 2020 har kompensasjons-graden hatt en midlertidig økning, gjennom at det nå gis 80 % av inntekter under 3G, og 62,4 % av inntekt mellom 3G og 6G (grunnbeløpet er ca. 100. 000 kr).
Ved tidligere inntekt på 6G, er kompensasjons-graden 71,2 %. Den økte satsen gjelder for permittering av alle som fikk innvilget dagpenger med virkning fra og med 20. mars. Dette gjelder også for de som ble permittert fra 12. mars, og som fikk 18 dager med kompensasjon av lønn i forkant av perioden med dagpenger.
Fra 1. januar 2021 ble lengden på sanksjonen økt fra 12 til 18 uker – for de som selv er skyld i at de er arbeidsledige eller som takket nei til arbeid eller tiltak. Endringen vedrørende permittering er gjeldende når forholdet som gir sanksjon inntraff etter 1. januar 2021.