Epost: post@advonico.no
Olavsgaard – Lillestrøm
Telefon: 64 83 00 00
Bekkestua – Bærum
Telefon: 67 15 00 00
Jessheim – Ullensaker
Telefon: 63 99 00 00
Solli Plass – Oslo
Telefon: 23 28 28 00
Råholt
Telefon: 63 99 00 00
I enkelte tilfeller er konkurs mer eller mindre uunngåelig, og en såkalt konkurs-åpning skjer da som oftest enten ved at selskapet selv begjærer seg konkurs, eller ved at en kreditor (som regel det offentlige på grunn av skatt eller mva.) begjærer selskapet konkurs. Årsaken til at det ikke er flere private kreditorer som begjærer andre konkurs er at det kreves et ganske betydelig gebyr for å få åpnet konkurs hos en skyldner.
I de tilfeller hvor det åpnes konkurs hos en skyldner på bakgrunn av en konkursbegjæring fra en offentlig kreditor, typisk Skatteetaten eller det lokale kemnerkontoret, er årsaken som regel manglende betaling av offentlige avgifter som merverdiavgift, skattetrekk, arbeidsgiveravgift mv.En annen tematikk som kan oppstå i forbindelse med konkurs, er spørsmålet om såkalt konkurskarantene for den private konkursdebitor (personlig) eller selskapets ledelse. Det er konkursboets bostyrer som eventuelt innstiller på at den såkalte debitor skal få konkurskarantene. Deretter er det formelt sett tingretten/skifteretten som avgjør om denne innstillingen skal tas til følge.
Konkursdebitor får i slike tilfeller anledning til å imøtegå bostyrers innstilling ved en muntlig forhandling for domstolene. Våre advokater har hatt en rekke oppdrag for domstolene om spørsmålet om debitor skal ilegges konkurskarantene.
Videre yter vi også bistand til kreditorer med bl.a. konkursvarsel, konkursbegjæring og anmeldelse av fordringer i konkursbo. Vi rådgir også i tilfeller hvor personer med styring over selskapet (typisk styreleder eller styremedlem) selv kan være ansvarlig for kreditor sitt tap etter aksjelovgivningen/erstatningsretten. I enkelte tilfeller går denne type oppdrag over i prosessoppdrag for domstolene.
Det er verdt å merke seg at dersom selskapet er det man kaller insolvent (dvs både illikvid og insuffisient) har selskapets ledelse en plikt til å begjære oppbud og konkurs. I et aksjeselskap er det kun styret som har myndighet til å begjære oppbud og konkurs, jf. asl. § 6-18. Dersom selskapet unnlater å begjære oppbud kan dette medføre ansvar etter både aksjelovens og straffelovens bestemmelser.
Et oppbud vil ofte være av ulikt omfang og innhold, og på generelt grunnlag anbefaler Advokatfirmaet Nicolaisen at det konfereres med advokat før det besluttes å begjære oppbud og konkurs, og det kan også være hensiktsmessig å få bistand til utarbeidelsen av selve oppbudet. Dette vil svært ofte medføre tidsbesparelser på et senere tidspunkt og gi nødvendig trygghet for at de lovbestemte krav er oppfylt.
Når konkurs er et faktum, så er det dessverre slik at prosessen rundt en konkurs ofte kan oppleves både ubehagelig, omfattende og langvarig. Vi kan yte bistand både før, under og etter åpning av konkurs.
Et sentralt tema innenfor konkursretten er reglene om omstøtelse i dekningsloven kapittel 5, og vi har regelmessig klienter som ønsker bistand i tilknytning til omstøtelseskrav fra et konkursbo. Omstøtelse er ofte aktuelt når det er foretatt betalinger rett forut for boåpningen, og betalingene anses å forfordele kreditorene i boet eller forringe skyldnerens formuesstilling.
Ved en konkurs må selskapets ansatte som hovedregel få dekket sine utestående krav på lønn og feriepenger fra NAV Lønnsgaranti. Vårt firma har omfattende erfaring med NAV Lønnsgaranti og bistår gjerne dersom du som ansatt i et selskap rammet av konkurs, ikke har fått den dekning du mener å ha krav på, eller dersom du skulle ha andre behov for bistand i tilknytning til kommunikasjonen med NAV.
Dersom man som leder i et selskap er raskt nok ute med å gjøre grep når den økonomiske situasjonen blir vanskelig, er det i mange tilfeller mulig å foreta en såkalt restrukturering for å unngå konkurs, og for å gjøre bedriften profitabel.
Restrukturering innebærer at man gjennomgår selskapets utgifter og inntekter, og at man ut fra denne oversikten utarbeider en plan for kostnadseffektiv drift. En restrukturering kan imidlertid også innebære gjeldsforhandling/gjeldssanering, etablering av ny selskapsstruktur og/eller virksomhetsoverdragelse.FAGOMRÅDER BEDRIFT
FAGOMRÅDER BEDRIFT
FAGOMRÅDER PRIVAT
FAGOMRÅDER PRIVAT