Direkte skilsmisse
Det eksisterer særregler hvor skilsmisse ønskes av årsaker som overgrep, tvangsekteskap, og ulovlig inngåtte ekteskap jf. el. § 23. Her trenger man ikke en separasjon- eller samlivsbruddperiode. En ektefelle kan kreve direkte skilsmisse dersom den andre ektefellen har forsøkt å drepe ham/henne eller barna. Direkte skilsmisse kan også kreves dersom ektefellen utsetter den andre ektefellen eller barna for grov mishandling, eller fremkaller frykt for at dette kan skje.
Videre kan en ektefelle kreve direkte skilsmisse dersom ekteskapet er inngått i strid med reglene om ekteskapsalder (18 år), ekteskap mellom nære slektninger og forbudet mot ekteskapsinngåelse når en har et bestående ekteskap jf. el. § 24.
Unntak om separasjon før skilsmisse
Vanligvis, når tidligere ektefeller har vært separert i ett år, kan de deretter søke om skilsmisse. I Norge kan man kreve separasjon og påfølgende skilsmisse uten at det foreligger noen konkrete eller spesielle årsaker til det. Ektefellene trenger heller ikke å være enige om at det skal tas ut skilsmisse. Det holder at kun en av partene krever skilsmisse.
I tilfeller der ektefeller har gått fra hverandre – men ikke har søkt om separasjon – kan disse søke om skilsmisse direkte, under forutsetning av at det er gått minst to år siden de gikk fra hverandre. I slike tilfeller trenger man i så fall vitner, som kan være med på å bekrefte at det er mer enn to år siden ektefellene gikk fra hverandre.
Det er således fullt mulig å ta ut skilsmisse uten separasjon i forkant – da under forutsetning av at ektefellene beviselig har vært adskilt i minst to år.
Søk hjelp fra en skilsmisse advokat
Det er dessverre sjelden at en skilsmisse er fri for konflikter. Det er derfor ofte viktig og nødvendig å søke hjelp fra en skilsmisse advokat. De aller fleste har liten erfaring med skilsmisse – og av naturlige årsaker er kun et fåtall skilsmisse-eksperter.
Ved en skilsmisse der ektefellene er uenige om økonomiske forhold eller andre temaer, bør man kontakte en erfaren skilsmisse advokat. På kort tid vil en skilsmisse advokat kunne kartlegge og avklare eventuelle behov for bistand, hva kostnadene blir og hvordan den videre prosessen vil være.
Det kan være store forskjeller på skifteoppgjør, også kalt skillsmisse-oppgjør. Dette påvirkes blant annet av ekteskapets varighet og størrelsen på verdiene som skal fordeles ved skilsmisse.
Felleseie og skilsmisse
Lovens utgangspunkt er likedeling ved skilsmisse – som betyr at det økonomiske fellesskapet opphører, og at felleseie skal fordeles likt ved skilsmisse mellom de tidligere ektefellene.
Skjevdelingsmidler og skilsmisse
Eventuelle unntak fra felleseie er tilfeller der det er mulig å kreve en skjevdeling ved skilsmisse. Dette innebærer verdier av en formue som tydelig kan føres tilbake til midler som én av ektefellene var i besittelse av da ekteskapet ble inngått. Det kan også gjelde i tilfeller der den ene parten har mottatt verdier gjennom arv – eller ved å ha fått gaver fra andre enn egen ektefelle.
Den ektefellen som krever skjevdeling ved skilsmisse, må fremlegge bevis på at verdier kan tilbakeføres til at vedkommende eide disse ved inngåelse av ekteskapet. Samme bevisførsel kreves ved arv eller gaver. Retten til en eventuell skjevdeling ved skilsmisse, vil bortfalle i tilfeller der det er tvil om bevisene. Dette temaet er svært ofte årsaken til at det oppstår uenigheter ved en skilsmisse.
Dersom de opprinnelige skjevdelingsmildlene er byttet mot andre formuesgoder og blandet sammen med ektefellenes likedelingsmidler, kan dette også bidra til store uenigheter. Eksempelvis kan nevnes tilfeller der den ene parten har brukt arv til nedbetaling av gjeld på felles bolig.
En eventuell verdiøkning på skjevdelingsmidler som kan begrunnes med den andre ektefellens innsats og bidrag under et ekteskap, skal likedeles ved en skilsmisse.
Særeie og skilsmisse
Særeie er også et unntak fra regelen om felleseie. Dette gjelder i tilfeller der det er avtalt og bestemt at hele eller deler av de to partenes formue skal eies og beholdes av den ene ektefellen ved en skilsmisse.
For å defineres som særeie, må dette være bestemt av en giver eller arvelater. Dette kan for eksempel være definert gjennom et gavebrev eller et testament. Særeie kan også avtales mellom ektefellene i en gyldig inngått ektepakt. En muntlig avtale inngått mellom partene vil ikke være bindende for særeie ved en skilsmisse.
Det kan også oppstå uenigheter om en av ektefellene har rett til en økonomisk kompensasjon ved skilsmisse – eksempelvis ved at en av partene i betydelig grad har medvirket til å øke verdien på det som er den andre partens særeie.
En skilsmisse advokat gjør prosessen enklere.