Ta kontakt med oss
TA KONTAKT MED OSS
Avdelinger
Ta kontakt med oss
64 83  00 00
Ta kontakt med oss
TA KONTAKT MED OSS
Avdelinger
Ta kontakt med oss
64 83  00 00
Logo-liggende-2
search
menubar
Hva bør man tenke på når man skal opprette testament? | Advokat Nicolaisen

Hva bør man tenke på når man skal opprette testament?

Hva bør man tenke på når man skal opprette testament?


Et testament er en såkalt dødsdisposisjon som tar sikte på å fordele arvelaterens eiendeler og verdier etter dennes død. I dagens samfunn med økt velstand og det forhold at det har blitt mer vanlig med barn fra ulike ekteskap, er det også et større behov for å opprette testament.
 
Ring Advokat Nicolaisen
Ring oss 64 83 00 00
Send epost Advokat Nicolaisen
firmapost@advonico.no
firmapost@advonico.no
Det er flere fordeler med å opprette testament. Det gir blant annet mulighet til å fordele verdier med hensyn til de særbehov og omstendigheter som preger egen eller de etterlattes livssituasjon. Testament kan også sørge for at eiendeler av enten særlig stor økonomisk eller sentimental verdi, havner der testator ønsker.

Likevel er det mange familier og etterlatte som opplever mye konflikt i sammenheng med et arveoppgjør. Testamentreglene er mange og det er mye å sette seg inn i. Heldigvis er det god adgang til å fordele slik man ønsker, dersom det er gjort korrekt. Derfor er det svært klokt å avklare arverettslige spørsmål med en advokat.
Ring Advokat Nicolaisen
Kontakt oss for en uforpliktende samtale 64 83 00 00
Send oss en forespørsel
Del på:
facebook
in

Våre advokater innen arv - hva bør man tenke på når man skal opprette testament?

logo-icon%20footer

Kontaktinformasjon

Olavsgaard – Lillestrøm
Hvamstubben 17 2013 Skjetten
Telefon: 64 83 00 00
Telefaks: 63 84 34 64
Bekkestua – Bærum
Bærumsveien 205-207 
Telefon: 67 15 00 00
Jessheim – Ullensaker
Gotaasgarden,  Gotaasallèen 9 
Telefon: 63 99 00 00
Solli Plass – Oslo
Henrik Ibsens gate 90 3. etg. 
Telefon: 23 28 28 00
Råholt
Flaenbakken 2, 2070 Råholt
Telefon: 63 99 00 00
Relaterte artikler innen Arv og skifte
gaver og forskudd på arv
gaver og forskudd på arv
fremtidsfullmakt
fremtidsfullmakt
arveavgift
arveavgift
Arveloven
Arveloven

I hvilke situasjoner bør man typisk opprette testament?

  • For å sikre ektefelle så godt som mulig
  • For å sikre samboer både med og uten barn
  • Ved særlig stor formue
  • Ved særlig ønske om at en viss verdi eller gjenstand skal tilfalle en spesiell arving
  • Når man ønsker donasjoner til frivillighet

Formkrav

Testament har formkrav. Hovedreglene finnes i arveloven § 48, og gjelder både ved opprettelse, tilbakekalling og endring av testament jf. arveloven § 55. Det står her blant annet regler om skriftlighet og vitnehabilitet. Dersom formkravene ikke er på plass kan hele testamentet bli gjort ugyldig, og arveoppgjøret vil skje etter lov jf. arveloven § 60.

Testamentets begrensninger

Arveloven setter grenser for hva testator kan testamentere. Livsarvinger og eventuell gjenlevende ektefelle er beskyttet av pliktdelsarv og minstearv som må dekkes opp. Det er midlene som står igjen etter at livsarvinger og ektefelle har fått sin arveandel (pliktdelsarv) som testator kan fordele.

Dette medfører at det i de fleste bo ikke nødvendigvis er så store midler å fordele, og at testator ikke får fordelt som vedkommende ønsker fordi midlene rett og slett ikke strekker til.
 
arverett senioradvokat Jane Lier
Konflikter kan unngås ved at man gjennom testament, gaver og arveplanlegging letter arbeidet for de etterlatte i forbindelse med arv og skifte.
 

Jane Kongtorp Lier // Senioradvokat

98 60 70 60 /  jane@advonico.no

Livs- og dødsdisposisjoner

Det finnes likevel måter å begrense pliktdelsarven. For det første kan livsarvinger samtykke til at deres arv minskes. For det andre er livsarvingene og gjenlevende ektefelle ikke beskyttet mot det arvelater ønsker å gi fra seg i levende live, såkalte livsdisposisjoner.

Dette er dessverre ikke helt problemfritt. En typisk konfliktsituasjon ved arveoppgjør er at det er tvil om hvorvidt en verdioverføring var en livsdisposisjon eller en dødsdisposisjon.

Situasjonen kan være at testator har gitt fra seg en hytte til en livsarving før han døde, og slik reduserer sin formue og dermed arven for de andre livsarvinger. Dersom hytten var en dødsdisposisjon/dødsgave, skal den underlegges formkrav til testament og reglene om pliktdelsarv.

Hvis formkravene ikke er fulgt eller verdien av hytten krenker pliktdelsarven, kan de andre arvingene kreve disposisjonen omgjort. Men dersom overføringen av hytten var en livsdisposisjon må de andre arvingene akseptere den reduserte arven.

Grensene mellom livs- og dødsdisposisjoner er ikke fastsatt i lov, og i en slik situasjon vil det være behov for en konkret juridisk vurdering av omstendighetene i den enkelte sak.

Likevel, det er lov å ønske å begunstige en arvtaker på bekostning av en annen ved å gi bort en verdi mens man er i live, f.eks fordi man ønsker å sikre en ny ektefelle en bolig på bekostning av et barn fra tidligere ekteskap (særkullsbarn). Men for å sikre sine ønsker best mulig vil det ofte være behov for juridisk rådgivning, slik at ens ønsker ikke blir feiltolket eller omgjort etter ens død.

Vi er et sterkt team med dyktige og erfarne advokater som har arbeidet med arv i over 25 år. Vi kan svare på spørsmål om testament, om opprettelse, endring eller tilbakekallelse av testament, feller/gjensidig testament, formkrav til testament, arvepakter, særlige regler for næringsvirksomhet, tolkning av testament og mye mer.

Med høy juridisk kompetanse kan vi i Advokatfirmaet Nicolaisen hjelpe deg med å få satt opp et testament som passer din situasjon, ivaretar dine ønsker og reduserer konfliktnivåer.
opprette testamente Advokat Nicolaisen
Testamentreglene er mange og det er mye å sette seg inn i. Heldigvis er det god adgang til å fordele slik man ønsker, dersom det er gjort korrekt.

Ta kontakt med oss angående testament