Ta kontakt med oss
TA KONTAKT MED OSS
Avdelinger
Ta kontakt med oss
64 83  00 00
Ta kontakt med oss
TA KONTAKT MED OSS
Avdelinger
Ta kontakt med oss
64 83  00 00
Logo-liggende-2
search
menubar

Behov for å permittere – en rask innføring i regelverket

Advokatfirmaet Nicolaisen nye senioradvokater
stine-adv-nicolaisen
Publisert: 15.12.2023
Skrevet av Stine H. ThorsenSenioradvokat (i permisjon) 
919 01 658 | E-post | Linkedin
Stine H. Thorsen

Permittering av arbeidstakere er ofte et nødvendig tiltak for mange bedrifter under krevende økonomiske omstendigheter. Det er viktig for arbeidsgivere å forstå prosessen og de lovpålagte kravene som er knyttet til dette for å sikre en god gjennomføring.

Å permittere ansatte innebærer midlertidig opphør av deres arbeidsforhold grunnet for eksempel nedgang i arbeidsmengde, økonomiske utfordringer eller andre uforutsette omstendigheter. Her er en gjennomgang av hvordan denne prosessen kan gjennomføres på en forsvarlig og lovlig måte.
  1. Forståelse av permitteringsprosessen: Det er viktig å ha en klar forståelse av hva permittering innebærer, både for arbeidsgivere og ansatte. Dette inkluderer juridiske aspekter, varighet, og rettighetene til de ansatte under permitteringsperioden.
  2.  Krav og prosedyrer: Å gjennomføre en permittering krever at arbeidsgiver følge visse prosedyrer og krav fastsatt av arbeidsmiljøloven. Dette inkluderer blant annet varsel, drøftinger med de ansatte, og rapportering til relevante myndigheter.
  3. Informasjon og kommunikasjon: Å kommunisere tydelig og åpent med de ansatte om årsakene bak permitteringen er avgjørende. Det bidrar til å skape tillit og klarhet i en ellers usikker situasjon.
  4. Økonomiske implikasjoner: Det er viktig å være klar over de økonomiske implikasjonene både for bedriften og de ansatte under permittering, inkludert eventuelle støtteordninger eller kompensasjoner som er tilgjengelig.

Permittering er et komplekst emne, og det er vanlig å ha spørsmål knyttet til prosessen. Her er noen vanlige spørsmål og svar:


Hva er varigheten av en permitteringsperiode?

En permitteringsperiode kan vare i inntil 26 uker, med mulighet for forlengelse.


Hva er forskjellen mellom oppsigelse og permittering?

Oppsigelse er permanent, mens permittering er midlertidig og kan avsluttes når situasjonen bedrer seg.


Hvilke rettigheter har ansatte under permitteringsperioden?

Ansattes rettigheter inkluderer å motta dagpenger fra NAV og beholde ansettelsesforholdet.


Kan permitterte ansatte søke annet arbeid?

Ja, permitterte ansatte kan søke og ta annet arbeid under permitteringsperioden. Arbeidstakeren har da krav på en forkortet oppsigelsestid.

Hvordan avsluttes permitteringsperioden?

Permitteringsperioden avsluttes når behovet for permitteringen ikke lenger eksisterer, eller har blitt permanent, og ansatte enten kan returnere til arbeidet eller bli sagt opp.
Permittering advokat Tom Carsten Troberg
Denne innføringen er ikke ment å gi noen fullstendig oversikt over permitteringsreglene. Ta gjerne kontakt med oss dersom du har spørsmål eller behov for bistand.

Tom Carsten Troberg // Advokat / Partner
902 00 200
 / tom@advonico.no
Ring Advokat Nicolaisen
Kontakt oss for en uforpliktende samtale 64 83 00 00
Send oss en forespørsel
Del på:
facebook
in